Nieuwe coating – vrijwel nul wrijving
N

Amerikaanse wetenschappers van het SUNY Polytechnic Institute in New York hebben een baanbrekende coating ontwikkeld die de wrijving tussen bewegende onderdelen bijna volledig elimineert. Deze ontdekking, gedaan door Winston “Wole” Soboyejo en Tabiri Kwayie Asumadu, kan een enorme impact hebben op automotoren, fabrieksmachines en talloze andere apparaten door hun levensduur te verlengen en brandstofefficiëntie te verbeteren.

De coating zorgt voor superlubricity, wat de wrijving reduceert tot vrijwel nul. Wat deze ontwikkeling extra bijzonder maakt, is dat de coating wordt gemaakt van biomassa-afval van cassaveplanten. Door een proces waarbij biomassa bij hoge temperaturen wordt verbrand, worden koolstofnanokristallen op metalen oppervlakken afgezet, wat resulteert in een laagje dat vergelijkbaar is met grafeen. Dit materiaal heeft een extreem laag wrijvingscoëfficiënt van ~0,003 en blijft zelfs na 150.000 omwentelingen intact.

De potentiële toepassingen van deze superlubricity-coating zijn enorm, van de autosector tot biomedische en energiesectoren, en kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een duurzamere industriële toekomst. De vermindering van slijtage en de verbeterde efficiëntie kunnen een positief effect hebben op de economie, met een mogelijke vermindering van 1 tot 4% van het bruto binnenlands product van landen.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

00:07:32

SpaceX lanceert zesde Starship-testvlucht

Helaas mislukte de poging om de Super Heavy booster (de eerste trap van de raket) met behulp van de 'chopstick arms' op te vangen....