Maatregelen tegen netcongestie
M

De Nederlandse toezichthouder ACM voert nieuwe regels in voor bedrijven die veel elektriciteit gebruiken. Deze regels zijn bedoeld om het stroomnet te ontlasten tijdens piekmomenten. Volgens de toezichthouder zijn er de komende jaren meer maatregelen nodig om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren. De nieuwe voorstellen bereiden hierop voor.

Vanaf 1 januari 2025 krijgen grote elektriciteitsverbruikers korting als ze tijdens drukke uren minder stroom gebruiken. Bedrijven die toch veel stroom verbruiken tijdens deze piekuren, betalen juist meer.

Vanaf 1 april 2025 mogen netbeheerders ook contracten aanbieden waarbij grote verbruikers helemaal geen stroom gebruiken tijdens piekuren. In ruil daarvoor krijgen ze een korting op hun energierekening. Deze contracten beperken het stroomgebruik tot maximaal 3,6 uur per dag. Dit is handig voor bedrijven die hun energiegebruik kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door gebruik van accu’s.

Daarnaast heeft ACM een richtlijn gemaakt zodat netbeheerders variabele netwerkkosten kunnen berekenen. Deze kosten moeten door de netbeheerders zelf worden uitgewerkt. ACM zal veranderingen die positief scoren op de uitgangspunten goedkeuren. Het gaat bijvoorbeeld om verschillende tarieven voor kleine verbruikers met een aansluiting van 3x25A.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...