Ontwikkeling van de batterij staat niet stil
O

Een team van de Tokyo University of Science ontdekte een manier om  natrium-ionbatterijen te bouwen met gelijkwaardige prestaties als conventionele lithium-ionbatterijen.

Lithium-ionbatterijen worden gebruikt in allerlei toepassingen, van elektrische auto’s tot smartphones, maar ze zijn gemaakt met grondstoffen die moeilijk te winnen zijn, terwijl ze ook vloeibare elektrolyten bevatten die giftig en ontvlambaar zijn.

Natrium-ionbatterijen daarentegen zijn goedkoper, kunnen tegen extreme temperaturen en vormen geen risico op oververhitting. Tot nu toe was hun belangrijkste beperking een lagere energiedichtheid in vergelijking met li-ionbatterijen. Om deze beperking te overwinnen, ontwikkelden de wetenschappers een elektrode die is gemaakt van nanogestructureerde harde koolstof en vervolgens in een echte batterij kan worden verwerkt.

Volgens professor Shinichi Komaba van de Tokyo University of Science kan de nieuwe batterijsoort 1,6 keer meer energie opslaan dan de huidige versies natrium-ionbatterijen.

Het onderzoek is gedetailleerd beschreven in een studie, getiteld ‘New template synthesis of abmalously large capacity hard carbon for Na- and K-ion batteries’.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...