Ontwikkeling kweekvlees stagneert
O

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber’s Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is er een addertje onder het gras: de kip bevat slechts 3% dierlijke cellen, de overige 97% bestaat uit plantaardig eiwit.

De hoge productiekosten van dierlijke cellen maken het noodzakelijk om plantaardige toevoeging te gebruiken om het product betaalbaar te kunnen maken. Uit eerdere smaaktesten van vergelijkbare producten met een hoger percentage dierlijke cellen, is gebleken dat de smaak ervan verrassend goed is.

Toch blijft het onzeker of de kip van Good Meat, een dochteronderneming van Eat Just, merkbaar beter is dan volledig plantaardige alternatieven. De introductie van dit kweekvlees is nog geen betrouwbare indicator voor de toekomst van de kweekvleesindustrie. Dalende interesse in plantaardig vlees (VS), de beperkte beschikbaarheid en de nieuwsgierigheid van de consument is zeker van invloed op het succes van dit product.

Bovendien staan financiële problemen van Eat Just en de hoge verkoopprijs van het product (S$7,20 voor 120 gram) factoren, die de het succes serieus in de weg staan. De kweekvleesindustrie heeft moeite met de financiering, van U$922 miljoen in 2022 naar U$226 miljoen in 2023. In sommige Amerikaanse staten wordt kweekvlees nog verboden, waardoor het doel van dit product waarschijnlijk een poging is om een positief verhaal te creëren voor investeerders en zo broodnodige financiering aan te trekken.

Het is nog te vroeg om te kunnen vaststellen of de industrie daadwerkelijk wil bijdragen aan het kunstmatig laten groeien van dierlijke cellen. Wat voor tegenwerking daarbij wordt verwacht van de vleesindustrie en hoe de reactie van de consument is, mag zeker niet worden onderschat.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...