Een wonderlijke reparatie
E

Wij, de reparateurs van het Repair Café, komen heel wat tegen tijdens de reparatie-ochtenden. Oude apparaten, nieuwe apparaten, kortom van alles en nog wat. Soms is de reparatie in een paar minuten of zelfs seconden klaar, soms moet de reparateur het te repareren toestel mee naar huis nemen omdat het meer tijd kost.

En… soms zijn er reparaties die er tussenuit springen omdat ze zo wonderlijk zijn.
Zo kwam er een mevrouw onlangs bij mij met een oude Handycam filmcamera met een wel heel bijzondere vraag. Wat was het geval? In de filmcamera zat een cassette met opnamen die jaren geleden waren gemaakt van haar kinderen. Het probleem was dat de cassette vast zat in het apparaat en er dus niet meer uit kon.
De reparatie opdracht luidde: ‘Kunt u de cassette met de zeer dierbare opnamen uit het apparaat halen, ook al moet de hele filmcamera gesloopt worden, want deze is toch niet meer van deze tijd!’

Nu zijn wij van repareren in plaats van slopen, dus begon ik na het opladen van het apparaat en daarna het uitproberen van de eject-knop, maar er gebeurde niets.  Vervolgens heb ik de ongeveer tien minuscule schroefjes van het omhulsel, die rond het cassettedeksel zaten verwijderd. Helaas… De cassette bleef onbereikbaar.

De eigenaresse van het apparaat slaakte een diepe zucht van teleurstelling en zei daarna: ‘Wilt u de camera dan maar openbreken?’, waarop ik antwoordde ‘Dat is goed mevrouw, maar de kans dat de cassette er dan ongeschonden uitkomt is niet gegarandeerd, ik probeer het eerst nog een keer via de eject-toets!’ En ja hoor, het wonder geschiedde, het cassettedeksel opende en de cassette kwam er ongeschonden uit!

Joop Steketee
Repair Café Koudekerke

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...