SpaceX Crew-8 is aangekomen bij ISS
S

De Crew Dragon Endeavour koppelde op 5 maart 2024 met succes aan het International Space Station (ISS). Beiden zweefden op dat moment boven de centrale Noord-Atlantische Oceaan net ten oosten van New Foundland.

Op zondag 3 maart lanceerde Falcon 9 met succes de Dragon’s achtste operationele bemande ruimtevluchtmissie (Crew-8) naar het internationale ruimtestation ISS vanaf lanceercomplex 39A (LC-39A) in NASA’s Kennedy Space Center in Florida.

Crew-8 zal nieuw wetenschappelijk onderzoek uitvoeren  om zich voor te bereiden op menselijke verkenning buiten een lage baan om de aarde. Experimenten omvatten ondermeer het gebruik van stamcellen om organoïdemodellen te maken om degeneratieve ziekten te bestuderen, het bestuderen van de effecten van microzwaartekracht en UV-straling op planten op cellulair niveau en testen of het dragen  van drukmanchetten op de benen vloeistofverschuivingen kan voorkomen en gezondheidsproblemen bij astronauten kan verminderen. Dit zijn slechts enkele van de meer dan 200 wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties die tijdens hun missie plaatsvinden.

Rendez-vous in de ruimte

De astronauten zullen tijdens hun verblijf zowel de SpaceX Dragon als het Roscosmos Progress-vrachtruimtevaartuig verwelkomen, evenals de Boeing Crew Flight Test-astronauten en de eerste vrachtvlucht van Sierra Space’s Dream Chaser.
Een Sojoez-ruimtevaartuig met drie nieuwe bemanningsleden, waaronder NASA-astronaut Tracy Dyson, zal ook tijdens hun verblijf worden gelanceerd, en de Sojoez met NASA-astronaut Loral O’Hara zal terugkeren naar de aarde.

Lees ook
Astronaut Epps moest 6 jaar wachten op haar ISS-ruimtemissie

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...