Ontdekking zes-planetenstelsel
O

Astronomen hebben een hoogst ongewoon planetenstelsel rond een nabije ster ontdekt. De zes planeten rondom deze ster (HD110067) zijn allemaal groter dan de aarde maar kleiner dan Neptunus – een variant die afwezig is in ons zonnestelsel, maar veel voorkomt in de Melkweg. Bovendien draaien alle planeten in harmonie (een vaste tijd per omwenteling), wat suggereert dat het stelsel in dezelfde samenstelling verkeert sinds zijn vorming, miljarden jaren geleden.

De helderheid van de ster en de relatieve nabijheid van de aarde maken het systeem tot een perfect laboratorium voor het bestuderen van de vorming van deze planeten, bekend als sub-Neptunussen. Een sub-Neptunus is een planeet met een kleinere doorsnede dan Neptunus, hoewel sommige wel massiever kunnen zijn. 

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...