Hoe red ik mijn kletsnatte smartphone?
H

De meeste smartphones zijn tegenwoordig waterdicht, maar zeker niet allemaal. Als jouw telefoon nat wordt, is het een goed idee om deze zo snel mogelijk goed af te drogen, zelfs als de fabrikant het als ‘volledig waterdicht’ betitelt.

IP-classificatie

Nieuwe iPhones, Samsung Galaxy-apparaten en de nieuwste Pixel-telefoons van Google hebben allemaal een zekere mate van waterbestendigheid of waterdichtheid. Hoe goed een telefoon bestand is tegen water wordt gemeten op een IP-schaal (Ingress Protection). Hoe hoger het getal, zoals IP67- of IP68-bescherming, des te beter is het bestand tegen water. Pas echter wel op: als je telefoon in zout water of chloorwater valt, is het dubbel zo belangrijk om hem meteen af te drogen, ongeacht de IP-classificatie.

  1. Haal de smartphone zo snel mogelijk uit het water. Hoe langer het in de vloeistof zit, hoe groter de kans op schade.
  2. Schakel het apparaat daarna onmiddelijk uit. Probeer niet op een van de andere knoppen te drukken of apps te laden, maar schakel het gewoon uit.
  3. Verwijder het hoesje als je er een hebt. Als je een telefoon hebt met een verwijderbare batterij, haal je de batterij eruit. U wilt de stroom in het apparaat zo snel mogelijk uitschakelen om de mogelijkheid van kortsluiting te voorkomen. De meeste smartphones van tegenwoordig hebben geen verwijderbare batterijen, maar als je de batterij eruit kunt halen, doe dat dan.
  4. Tik zachtjes op het apparaat met de verbindingspoort naar beneden gericht om eventuele waterresten te laten ontsnappen.
  5. Gebruik geen föhn en leg hem niet in de oven; overmatige hitte kan de delicate elektronica binnenin beschadigen en opwarmen zorgt voor nog meer vocht in de kleine ruimtes.
  6. Snel afvegen met een schone handdoek en ervoor zorgen dat er niet per ongeluk water wegloopt in de oplaadpoort, SIM- of MicroSD-slots of evt. koptelefoonaansluiting
  7. Blaas nooit droog met perslucht, want de kans is groot dat water dieper in de telefoon wordt geblazen of resten daarvan in de oplaadpoort van de telefoon. Niet met je mond blazen; je riskeert vergelijkbare schade en je krijgt er waarschijnlijk alleen maar meer spuug in.

Het ontvochtigen van een smartphone gaat nooit zo snel als dat je wilt. De slimste optie is om synthetische droogmiddelen achter de hand te houden. Denk hierbij aan die kleine, vierkante pakketjes die in een doos met elektronica vindt. Deze pakketjes bevatten meestal kleine bolletjes silicagel, die het vocht absorberen. Elke keer dat je een los zakje droogmiddel ziet in een doos met een nieuwe electronica haal het eruit en bewaar het in een luchtdichte verpakking. Leg de smartphone in deze verpakking, sluit hem weer af en wacht 24 tot 48 uur om daarna te kijken of hij het heeft overleefd.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...