AI – Van taal naar taalmodel
A

Ruim een jaar na de publieke lancering van ChatGPT beroert de taaltechnologie meer dan ooit de gemoederen. Het is weinig verwonderlijk dat wetenschappers en onderzoekers regelmatig vragen krijgen over wat taalmodellen zijn en welke kansen of risico’s eraan zijn verbonden.

Professor Ayla Rigouts Terryn ontsnapt er ook niet aan. Al heeft de onderzoeker in de computertaalkunde daar nu een interessante oplossing voor gevonden. ‘In plaats van telkens aparte lezingen te geven voor mensen die daar toevallig tijd (en geld) voor hebben, wou ik iets maken dat breed en gratis toegankelijk zou zijn in het Nederlands’, aldus Rigouts Terryn.

De videoreeks omvat vijf delen. Van een inleiding over taal en AI gaat het naadloos over naar ‘van taal naar taalmodel‘ en ‘van taalmodel naar chatbot’. Ook richt de onderzoeker de focus op de gevaren en bedenkingen bij generatieve AI, om tot slot enkele tips aan te reiken voor gebruikers van chatbots.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...