• Logo Gilde Walcheren

Wat is de Gartner Hype Cycle?
W

De Gartner Hype Cycle is een grafiek dat de ‘levenscyclus’ van opkomende technologieën visualiseert. Het biedt inzicht in de acceptatie, verwachtingen en impact van nieuwe technologieën over een bepaalde periode.

Het kan bijvoorbeeld laten hoe mensen zich voelen en reageren bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) terwijl deze zich ontwikkelt:

  1. Startpunt – Innovatie Trigger: AI wordt ontdekt en mensen worden enthousiast over de mogelijkheden, zoals slimme bots en toepassingen in huidige internettoepassingen.
  2. Hype – De verwachtingen stijgen snel, en mensen denken dat AI alles kan oplossen, van ziektes tot wereldhonger.
  3. Teleurstelling – Mensen realiseren zich dat AI nog steeds beperkingen heeft en niet alle problemen kan oplossen zoals eerst gedacht.
  4. Klim – We beginnen te begrijpen waar AI echt goed in is.
  5. Stabiele Productiviteit – AI wordt een normaal onderdeel van ons leven, acceptatie en toepassingen in gezondheidszorg etc.
    en meer.

De Hype Cycle helpt ons begrijpen of AI beloftevol is, beperkingen heeft en hoe we er het beste gebruik van kunnen maken naarmate de ontwikkelingen volwassener worden.

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers