GLP-1 de grootste doorbraak van 2023
G

Veel mensen hebben overgewicht, vooral in Amerika. Meer dan 40% van de volwassenen daar heeft obesitas. In Nederland is dat ongeveer 15%. Obesitas kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals diabetes type-2, hartproblemen, gewrichtspijn, leverproblemen en bepaalde soorten kanker. Tot nu toe werkten medicijnen niet goed om obesitas te behandelen.

Maar er is hoop dankzij nieuwe medicijnen. Ze werken net als een stofje in de darmen, genaamd GLP-1. Deze pillen werden eerst gemaakt voor diabetes, omdat ze helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Maar toen onderzoekers ze aan obesitaspatiënten gaven, verloor die groep gemiddeld 15% van hun gewicht in 16 maanden. En de meeste personen hadden geen last van ernstige bijwerkingen. Ook merkten ze dat de drang om te eten minder werd. Nu gebruikt al 1,7% van de Amerikanen deze pil.

Recent onderzoek toont ook aan dat deze medicijnen het risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verminderen. Wetenschappers kijken zelfs of deze pillen kunnen helpen bij verslavingen en Alzheimer, maar dit is nog in onderzoek.

Om al deze redenen koos het vakblad Science Magazine de GLP-1-medicijnen als dé grote doorbraak van 2023.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...