Opvallend veel Parkinsongevallen in de Betuwe
O

Er zijn opvallend veel mensen met de ziekte van Parkinson in de Betuwe en de lokale artsen en fysiotherapeuten denken dat dat te maken heeft met het jarenlange gebruik van bestrijdingsmiddelen in deze regio door boeren en tuinders.

Onlangs werd bekend dat het aantal gevallen van Parkinson in Nederlandย  de afgelopen tien jaar met 30% is toegenomen. De zorgverleners in de Betuwe vermoeden dat de toename in hun gebied nog groter is.

Volgens deskundigen liggen de hotspots van Parkinson in de traditionele land- en tuinbouwgebieden, zoals de Betuwe en de Bollenstreek in Zuid-Holland. Hoewel er onvoldoende bewijs is om in elk individueel geval te zeggen dat Parkinson wordt veroorzaakt door blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en andere pesticiden, is onderzoek duidelijk dat boeren en tuinders als groep 2 tot 2,5 keer meer kans hebben om de ziekte te krijgen.

Men wil nu strengere eisen stellen aan pesticiden. Als blijkt dat producten risico’s met zich meebrengen, dan zouden die direct van de markt gehaald moeten worden. Niet alleen in het belang van de gezondheid van burgers en de lokale bevolking, maar nu dus ook voor de gezondheid van onze eigen voedselproducenten.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...