AI kan geen ‘uitvinder’ van patenten zijn
A

In een historische rechtzaak in Groot-Brittannië over de vraag of AI octrooirechten kan bezitten, verloor een Amerikaanse computerwetenschapper onlangs zijn poging om patenten te registreren van uitvindingen die door zijn AI-systeem waren gemaakt.

Stephen Thaler wilde in het Verenigd Koninkrijk twee patenten vastleggen voor uitvindingen die volgens hem zijn bedacht door zijn ‘creativiteitsmachine’ genaamd DABUS.

Met de uitspraak volgt het Britse Hof eerdere besluiten in de VS en de Europese Unie, maar het is voor het eerst dat de hoogste rechtelijke instantie van een land zich over de kwestie uitspreekt. De rechters waren het eens met de Britse landsadvocaat, die had betoogd dat Groot-Brittannië zich met het inwilligen van het verzoek van Thaler in een wonderlijke positie zou manoeuvreren – aanvragers van een patent zouden in de toekomst dan ook hun kat of ‘kosmische krachten’ als uitvinder kunnen opvoeren, aldus de landsadvocaat.

Thaler kon weinig begrip opbrengen voor de uitspraak: ‘De wetenschap botst hier met het gezonde verstand.’

De wetenschapper verloor eerder dit jaar een soortgelijke beroepszaak bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, nadat het Amerikaanse patentbureau ook oordeelde dat AI geen octrooien mag aanvragen.

 

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...