Lokale radiozenders via DAB+
L

Vanaf september 2024 kunnen alle lokale radiozenders in Nederland uitzenden via de digitale ether (DAB+). Momenteel zenden een aantal lokale radiozenders nog uit via tijdelijke vergunningen.

Om de uitzendingen van alle lokale omroepen in Nederland via DAB+ mogelijk te maken moest er overleg plaatsvinden met omringende buurlanden voor de benodigde digitale frequentieruimte.

Nederland is verdeeld in 57 geografische gebieden waaraan frequentieruimte is gekoppeld. Dit noemen we allotments. Per allotment zijn 18 vergunningen beschikbaar. Een vergunning is geldig tot en met 31 augustus 2030.

Lokale publieke omroepen kunnen vanaf 12 december 2023 tot en met 6 februari 2024 een vergunning aanvragen. Na 6 februari 2024 stelt het ministerie vast hoeveel vergunningen er nog beschikbaar zijn. Daarna start de aanvraag- en verdeelprocedure voor de commerciële omroepen.

BRONRDI

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...