EU AI Act dreigt innovatie af te remmen
E

Deze nieuwe EU AI-wet moet de ontwikkeling van AI in goede banen leiden, maar dreigt nu door te schieten en innovatie in de Europese Unie af te remmen.

Wereldwijd, en zeker ook in Nederland, wordt uitgebreid gesproken over hoe de ontwikkeling van AI in goede banen kan worden geleid. Binnen de overheid, de politiek en de maatschappij is men bezig met manieren om meer controle te hebben op de risico’s van AI.

De AI Act is vooral van belang voor bedrijven: die moeten bij ‘hoog risico’-AI, toestemming vragen voordat zij het op de markt mogen brengen. Een keuring gaat waarschijnlijk veel papierwerk opleveren. Zelfs als alleen bedrijven aan eisen moeten gaan voldoen, kan dat AI-innovatie remmen.

Wat als de ontwikkeling van een product zelf legaal is, maar het eindproduct niet of beperkt verder ontwikkeld mag worden? Dat brengt voor de ontwikkelaar(s) van een toepassing financiële risico’s met zich mee en schrikt daarmee tevens potentiële investeerders af.

Het Europees Parlement is dan wel eensgezind over deze nieuwe regelgeving; het bedrijfsleven ziet vooralsnog teveel obstakels die nog moeten worden genomen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...