Europese AI Act pas in 2024 van kracht
E

De Europese wetgevers zijn het nog niet eens over verschillende kwesties met betrekking tot een nieuw EU-regelement voor kunstmatige intelligentie. Hierdoor zal, volgens ingewijden, een accoord tot december van dit jaar uitblijven.

Spanje, dat tot december het EU-voorzitterschap bekleedt, heeft aangedrongen op een deal en heeft compromissen voorgesteld in een poging het proces te versnellen. Het wil ook aanvullende verplichtingen voor LLM’s zoals ChatGPT, plus de mogelijkheid om deze modellen regelmatig te kunnen doorlichten om zo potentiële kwetsbaarheden aan het licht te kunnen brengen.

Als er geen akkoord wordt bereikt, kunnen de onderhandelingen begin volgend jaar worden voortgezet en, in verband met  de Europese parlementsverkiezingen in 2024, pas in juli van dat jaar worden afgerond.

Verschillende wetgevers, waaronder Thierry Breton, hoofd van de EU-industrie, en co-rapporteurs voor de AI-wet Dragoș Tudorache en Brando Benifei, hadden de hoop uitgesproken dat het ontwerp voor het einde van het jaar zal worden goedgekeurd.

De EU is in 2021 begonnen met het opstellen van de ontwerp-AI-wet. In mei van dit jaar stemde het Europees Parlement in met ontwerpwetgeving met nieuwe regels rond het gebruik van gezichtsherkenning, biometrische surveillance en andere AI-toepassingen.

Volgens de voorstellen zullen AI-instrumenten worden ingedeeld op basis van hun risiconiveau, van laag tot onaanvaardbaar. Overheden en bedrijven die deze tools gebruiken, hebben verschillende verplichtingen, afhankelijk van die classificatie.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...