Frankrijk’s reparatiebonus om kledingafval te verminderen
F

Meer dan 100 miljard stuks kleding, schoenen en huishoudlinnen jaarlijks verkocht, heeft Frankrijk een nieuw overheidsinitiatief ingevoerd dat mensen aan moet moedigen om kleding te repareren in plaats van weg te gooien.

Kledingafval is een belangrijk probleem in het land, dat ongeveer 700.000 ton kleding per jaar weggooit. Onder deze nieuwe regeling kunnen mensen aanspraak maken op vergoedingen variërend van €6 tot €25 voor reparaties die worden uitgevoerd bij aangesloten werkplaatsen en schoenmakers.

Met een toewijzing van €154 miljoen voor de komende vijf jaar zal de eco-organisatie Refashion de reparatiebonus beheren en naaiateliers en schoenmakers uitnodigen om zich aan te sluiten en mogelijk nieuwe banen te genereren. Volgens schattingen van de organisatie kan 56% van het gedoneerde textiel worden hergebruikt, terwijl 32% kan worden gerecycled tot nieuwe producten.

Om grondiger hergebruik- en recyclingpraktijken te cultiveren, zou het Westen eens moeten kijken naar Bangladesh, dat dergelijke principes al tientallen jaren omarmt.

Upcycling – het omzetten van bijproducten en afvalmaterialen in nieuwe materialen of producten van hogere kwaliteit – is een cruciaal onderdeel geweest van de levendige kledingindustrie van Bangladesh. De sector is expert in het hergebruik van oude kleding en de vindingrijkheid daarbij. Deze ingesleten duurzaamheid binnen de Bengaalse cultuur benadrukt dat duurzaamheid verder gaat dan overheidsinitiatieven en diepgewortelde persoonlijke waarden.

Refashion [en]

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...