Duurzamere producten en géén misleiding
D

Het Europese Parlement (EP) verwijst hierbij naar een verbod op het gebruik van algemene milieuclaims zoals ‘milieuvriendelijk’, ‘natuurlijk’, ‘biologisch afbreekbaar’, ‘klimaatneutraal’ of ‘eco’, tenzij hier gedetailleerd bewijs voor is.

Strijd tegen vroegtijdige veroudering

Het wil tevens een verbod invoeren op ontwerpkenmerken die de levensduur van een product verkorten of ertoe leiden dat ze voortijdig slecht functioneren. Ook mogen producenten de functionaliteit van een product niet beperken als het wordt gebruikt met verbruiksgoederen, reserveonderdelen of accessoires die door andere bedrijven zijn gemaakt, zoals opladers (Apple) of inktpatronen (HP).

Kopers moeten duidelijke informatie krijgen over reparatiebeperkingen voordat ze hun aankoop doen. Alleen zo kunnen ze voor goederen kiezen die langer meegaan en gerepareerd kunnen worden. De EP-leden stellen daarnaast een nieuw garantielabel voor, waarop niet alleen de wettelijk vereiste garantieduur staat, maar ook de duur van mogelijke verlengingen die producenten aanbieden.

Europees Parlement

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...