Miljardenclaim tegen Avast
M

Excuses worden niet geaccepteerd - claim gaat door

Dat makers van anti-virussoftware beschikken over data van hun gebruikers, is bekend. Maar dat die gegevens aan derden wordt verkocht wordt minder vaak bewezen. Er zijn echter wel gevallen van bekend, zoals die van antivirusmaker Avast.

Het bedrijf verkocht al in 2019 informatie van miljoenen Nederlanders door via Jumpshot [en], een ander programma en dochteronderneming van Avast. Het was al in 2018 bekend dat het gegevens had van 100 miljoen unieke apparaten. Ook verkocht Avast persoonsgegevens aan giganten als Google, Yelp, Microsoft en Pepsi.

Stichting CUIC, een afdeling van de bekende burgerrechtenorganisatie Privacy First, sleept de Tsjechische antivirusgigant nu voor de rechter en eist een schadevergoeding van tussen de 800 en 1100 euro per gebruiker. Dat zou neerkomen op een claim van enkele miljarden euro’s.

AD

 

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...