Digital Services Act is in werking getreden
D

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf nu zouden EU-burgers zich online wat veiliger moeten voelen. De Digital Services Act (DSA) is namelijk in werking getreden.

Grote internetbedrijven moeten zich binnen de Europese Unie vanaf vandaag aan heel wat extra regels houden. Met de Digital Services Act wil de EU zijn burgers veel meer beschermen wanneer ze zich online wagen.

De DSA is een upgrade van de basisregels voor alle onlinediensten in de EU. Het zal ervoor moeten zorgen dat de online omgeving een veilige ruimte blijft, waarin de vrijheid van meningsuiting en kansen voor digitale bedrijven worden gewaarborgd.

De wet is een praktische uitwerking van het principe dat wat offline illegaal is, óók online illegaal moet zijn. Hoe groter de omvang, hoe groter de verantwoordelijkheden van online platforms.

Na het akkoord over de Digital Markets Act (DMA) in maart 2022 heeft het Europarlement nu ook ingestemd met deze belangrijke Digital Services Act (DSA) en gaat veel impact hebben: van transparantere algoritmes tot de aanpak van desinformatie.
Europa trekt hiermee meer bevoegdheid naar zich toe om de online diensten van techbedrijven te controleren. De straffen bij overtreding zijn streng: tot zes procent van de jaaromzet van de bedrijven en bij herhaaldelijke overtreding van de regels zelfs een verbanning van de Europese markt.

DSA DMA

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...