Jouw track gezongen door iemand anders
J

Holly Herndon, een artiest met een doctoraat in compositie van Stanford University, gebruikte AI-machinetechnologie op haar laatste album ‘Proto’ uit 2019, en ontwikkelde Holly +, een online tool waar het publiek tracks kan uploaden om opnieuw te worden geïnterpreteerd en uitgevoerd door een deepfake-versie van haar stem.

Naar aanleiding van het ‘nieuwe’ nummer van John Lennon, weet ze te melden dat de opname van the Beatles waarschijnlijk is gemaakt met behulp van een proces dat ‘bronscheiding’ wordt genoemd. ‘Bronscheiding is veel gemakkelijker te doen met machine learning. Hiermee kun je een stem uit een opname halen en isoleren, zodat je deze kunt begeleiden met nieuwe instrumentatie’, legt ze uit.

Dat verschilt van haar deepfake vocals: ‘Een deepfake is een geheel nieuwe zanglijn die voortkomt uit een machine learning-model dat is getraind op oude zanglijnen’, legt ze uit.  ‘Het nu mogelijk om oneindig veel nieuwe media voort te brengen uit het analyseren van ouder materiaal, wat een vergelijkbaar proces is, los van de geest van het originele nummer.’

Holly+ Deepfake

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...