FIA ontwikkelt AI VAR systeem
F

De capaciteiten van het Remote Operations Centre (ROC) van de FIA is in het seizoen 2023 enorm gegroeid – van AI-herkenning bij het overschrijden van track limits en het taggen van radioberichten tot het meer betrokken zijn bij het uitvoeren van het FIA regelement.

Het ROC (een variant op de bekende VAR bij het voetbal) werd gelanceerd aan het begin van het seizoen 2022, drie weken voor de Grand Prix van Bahrein. Aanvankelijk betrof het een observatiefase maar ging al snel over tot het actief ondersteunen van Race Control. Later in dat seizoen lag de nadruk meer bij het handhaven van de regelgeving.

Hoe gaat het ROC bijgedragen aan het verbeteren van het detectieproces in 2024?

De technologie zal nog verder verbeteren. Het detecteren van autoposities is volop in ontwikkeling qua nauwkeurigheid. In 2024 wordt het ROC team uitgebreid en zal de bandbreedte tussen trackdetectie en controlecentrum worden verdubbeld, om zo nog sneller de data te kunnen evalueren en daarbij meer mensen te kunnen betrekken.

Computer Vision

Met Computer Vision (wordt al gebruikt in de geneeskunde bij kankerscreening) wordt in dit geval zéér nauwkeurig berekend of er een limieten worden overschreden. In Abu Dhabi 2023 zal deze techniek al worden ingezet.
Onlangs heeft de FIA ook het data-analysesysteem Catapult in gebruik genomen: via een kleine ontvanger is de positie van elke coureur op elk moment beschikbaar. Als men dit, tesamen met de data van Computer Vision, koppelt aan AI worden technische beslissingen een onbetwistbare optelsom van feiten – een soort VAR XXL.

BRONFIA

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...