De voortgang van het Algoritmeregister
D

Na tien maanden krijgt het Algoritmeregister steeds meer vorm. Er zijn veel technische stappen gezet, een team ondersteunt organisaties met de registratie en er is een levendige community omheen ontstaan.

Een algoritme is niet meer dan een aantal stappen die je zet om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se te maken met grote bergen data en technologie.

Technologieën als algoritmes en generatieve AI helpen om efficiënt en goed te werken, en de uitvoering van overheidstaken voor burgers en bedrijven beter te maken, stelt staatssecretaris Van Huffelen: ‘Het biedt veel voordelen om deze technologie te gebruiken. Tegelijk moeten we als overheid scherp zijn op de risico’s die eraan vastzitten. We moeten zorgvuldig zijn met het toepassen ervan, de juiste keuzes maken. Belangrijk is ook dat er goede checks plaatsvinden en dat we transparant zijn over het gebruik van algoritmes. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we heel open zijn, dus goed laten zien aan mensen hoe we werken.’

In december 2022 lanceerde de overheid het landelijke Algoritmeregister. Verschillende gemeenten en overheidsorganisaties maakten eveneens een eigen algoritmeregister. Belangrijk, want hierdoor begrijpen we beter welke algoritmen betrokken zijn bij belangrijke beslissingen en waarom.

Met behulp van een register is het makkelijker om te zien waar, wanneer en waarom overheden gebruik maken van slimme computersystemen.

Mediawijsheid  Nationale AI-cursus (gratis)

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...