Google Deepmind introduceert Gemini
G

Google Gemini – volgens eigen zeggen een revolutionair AI-model dat in drie varianten verschijnt (Ultra, Pro en Nano) en GPT-4 zou moeten overtreffen.

Ontwikkeld door DeepMind en onthuld door Sundar Pichai en Demis Hassabis, belooft Gemini verbeterde prestaties en doorbraak op 32 benchmarks, waarbij Ultra op dertig punten beter zou scoren dan de concurrentie en zelfs menselijke experts zou overtreffen bij multitask-testen.

Voor de ontwikkeling en training van Gemini introduceerde Google Cloud TPU v5p-processors, die zeer snel zijn, zelfs voor complexe toepassingen.

Gemini, dat onderdeel zal worden van Google-producten, waaronder de bekende zoekmachine, wordt in eerste instantie uitgebracht in meer dan 170 landen in de vorm van een upgrade van Google’s chatbot Bard, die een aanzienlijke upgrade krijgt met verbeterde redeneercapaciteiten, coderingskennis en multimodale vermogens, waardoor het beeld, audio en video kan verwerken.

Die upgrade zal echter niet worden uitgebracht in het VK, Zwitserland en Europa, omdat door de Europese en Britse toezichthouders nog wordt onderzocht of het product voldoet aan de gestelde (veiligheids)eisen van die landen.

Hoewel Bard’s nieuwe functies indrukwekkend zijn, bevindt de meest krachtige variant, Gemini Ultra, zich nog in een testfase. Gemini Pro zal geleidelijk worden geïntegreerd in Google-diensten, terwijl Gemini Nano specifiek is ontworpen om AI in smartphoneprocessoren te integreren, waardoor nieuwe AI-functies, zoals beeldverwerking, beschikbaar worden via software-updates. De Nano-versie zal tevens beschikbaar zijn op mobiele telefoons met het Android-systeem van Google.

Google’s stap met Gemini bevestigt hun betrokkenheid in de AI-race, maar de uiteindelijke toepassing van het algoritme zal afhangen van uitgebreidere veiligheidstesten. Hoewel de technologie dit jaar vooral gericht was op experimenten, zal volgend jaar de echte waarde van Gemini zichtbaar worden.

Lees ook
Gemini nog niet beschikbaar in Nederland en België
Demo video introductie Google Gemini was in scene gezet

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...