Perplexity.AI – ongewone nieuwkomer
P

De wereld van AI hulpmiddelen ontwikkelt zich in rap tempo, met innovatieve platforms zoals ChatGPT, MidJourney en Leonardo.ai als meest bekende.

Een tool die er op dit moment echt uitspringt, is Perplexity.AI. Met zijn unieke benadering van (onder)zoeken maakt zorgt Perplexity.AI voor een geheel nieuwe ervaring. In tegenstelling tot eerder genoemde online tools, is Perplexity.AI transparant mbt de bronnen die het gebruikt. Het biedt in-contextlinks en de mogelijkheid om bij het gebruik op feiten te controleren.

Bovendien kan het bronnen verkennen zoals Reddit, YouTube en Wikipedia, waardoor sneller en uitgebreider onderzoek mogelijk wordt.

In de eerste instantie lijkt de output van een opdracht op die van ChatGPT, maar wat het bijzonder maakt is dat het resultaat wordt getoond met referenties. Dat zijn links naar de content die het (heeft) gebruikt om deze informatie samen te stellen.

Je kunt ook aangeven of je met de content en link(s) tevreden bent (thumbs up) zodat het programma wordt geleerd dat de gebruiker tevreden is met de feitelijke content die wordt gegenereerd.

Het is ook mogelijk om de gegenereerde tekst meer overzichtelijk te maken door een soort index met links te laten genereren. Hierbij geldt wel dat copy-and-paste van de tekst naar bijvoorbeeld een Word document geen links meer bevat maar alleen de tekst zelf.

Tot slot nog een ander handigheidje: het programma geeft ook een aantal aanvullende vragen die met het onderwerp te maken hebben. Handig als je een ‘Lees ook:’ onder je tekst wilt gebruiken.

Volgens ons zeker een aanrader voor onderzoekers en fact checkers. En wat veel mensen zal aanspreken: ook in het Nederlands!

Perplexity | ChatGPT | Midjourney | Leonardo.ai

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...