Franse concurrentie voor ChatGPT
F

Microsoft heeft onlangs een minderheidsbelang genomen in de Franse AI-start-up Mistral, als onderdeel van een grotere deal waarin laatstgenoemde ‘Le Chat’ lanceerde als concurrent van OpenAI’s ChatGPT. Hoewel Microsoft aanzienlijke investeringen heeft gedaan in OpenAI, kondigde het ook aan dat het Mistral ondersteunt, wat volgens hen nodig is voor een breed scala aan open en gesloten AI-modellen, groot en klein.

Mistral, opgericht in 2023, heeft snel naam gemaakt in de AI-wereld met een waardering van 2 miljard euro en de lancering van het grote taalmodel Mistral Large. Dit model concurreert met GPT-4 van OpenAI en Claude 2 van Anthropic.

Microsoft zal de Mistral-modellen aanbieden op hun Azure-cloudservice, naast Mistral’s eigen platform, waardoor gebruikers de modellen ook in hun eigen IT-omgeving kunnen installeren.

De investering van Microsoft in OpenAI wordt momenteel onderzocht door mededingingsautoriteiten in de EU, het VK en de VS. Mistral kiest voor een opensource benadering die vergelijkbaar is met het Duitse Aleph Alpha, als onderdeel van het groeiende Europese antwoord op de Amerikaanse en Chinese dominantie in de AI-sector.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...