AI slaat bres in werkgelegenheid
A

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rapporteert dat kunstmatige intelligentie (AI) naar verwachting veertig procent van alle wereldwijde banen zal beïnvloeden. Volgens IMF-directeur Kristalina Georgieva zal AI banen doen verdwijnen, terwijl het voor andere een aanvulling vormt. Het onderzoek van het IMF richt zich specifiek op de impact van AI op de arbeidsmarkt.

Het rapport suggereert dat duurder betaalde banen en organisaties die meer rendement behalen uit AI-technologie, meer zullen profiteren, wat kan leiden tot grotere inkomensverschillen.

Ontwikkelde economieën worden volgens het rapport zwaarder getroffen dan opkomende markten, vooral vanwege de kennisintensieve aard van werk in ontwikkelde economieën. Daarbij schat het IMF dat AI ongeveer zestig procent van de banen in verder ontwikkelde economieën zal beïnvloeden. McKinsey, een adviesbureau, deelt vergelijkbare verwachtingen en voorspelt dat zeventig procent van de werknemers in ontwikkelde economieën de helft van hun taken kan automatiseren. In armere landen ligt het niveau van automatisering volgens het IMF-rapport op 26 procent.

Het IMF publiceert dit rapport op een strategisch moment, gezien het World Economic Forum in Davos, waar AI naar verwachting een veelbesproken onderwerp zal zijn. Het rapport komt ook vooruitlopend op het Europees Parlement dat later in het voorjaar van 2024 zal stemmen over wetgeving omtrent het gebruik van AI, terwijl China en de VS nog geen enkele vergelijkbare wetgeving hebben ingevoerd.

BRONEmerce

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...