Zijn zoekresultaten nog wel betrouwbaar?
Z

ChatGPT heeft een hoop reuring veroorzaakt bij zowel gebruikers als techreuzen.

De laatste groep is nu in een onderlinge concurrentiestrijd verwikkeld om haar zoekmachines uit te rusten met deze technologie. Maar hoe betrouwbaar is het gebruik van AI in dat geval?

Zoekmachines zoals Google, Bing (Microsoft) en het Chinese Baidu (pay per click) baseren hun zoekresultaten op basis van een algoritme dat leert van zichzelf en van waar iemand naar zoekt. Die informatie wordt vervolgens in een database opgeslagen en real-time bijgehouden. Die gegevens zijn dus gebaseerd op data die bestaat.
ChatGPT’s onderliggende algoritmen putten echter niet rechtstreeks uit een database met feiten of links, maar genereren in plaats daarvan reeksen woorden die statistisch lijken op die in de trainingsgegevens, zonder rekening te houden met de waarheid.

Gary MarcusChatGPT logo, emeritus hoogleraar aan de New York University en uitgesproken criticus van de AI-hype, is van mening dat ChatGPT ongeschikt is om te zoeken, omdat het niet echt begrijpt wat het schrijft. Hij voegt eraan toe dat tools zoals ChatGPT andere problemen kunnen veroorzaken voor zoekbedrijven: door het internet te overspoelen met door AI gegenereerde, voor zoekmachines geoptimaliseerde tekst. Die dan ook nog eens niet waar zou kunnen zijn.

Hoe lang het duurt om dit vraagstuk op te lossen, is onduidelijk. Het kan nog enige tijd duren voordat de technologie de manier waarop mensen naar antwoorden zoeken radicaal kan veranderen. Het is interessant om te weten wat ChatGPT voor invloed heeft op zoekgedrag. Of het zoeken op korte termijn zal vervangen, is nog maar de vraag…

Google | Bing | Baidu

Lees ook
Baidu brengt in maart zijn generatieve AI-bot uit met groter model dan ChatGPT
Google investeert 300 miljoen USD in AI-bot en ChatGPT-concurrent Anthropic
Bing met ChatGPT beelden gelekt

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers