Gebruik van AI en mijn privacy
G

Zorg er altijd voor dat u zo min mogelijk persoonlijke data deelt

De populariteit van generatieve AI tools veroorzaakt veel discussies: men heeft de indruk dat ze een grote impact op onze manier van leven en werken krijgen, terwijl ze ook fundamentele vragen oproepen over hoe we ons (moeten) aanpassen aan een wereld waarin ze op grote schaal worden gebruikt.

Zoals met elke nieuwe technologie, is het slim om voorzichtig te zijn met de manier waarop u deze AI-generatoren en bots gebruikt: hoeveel van mijn privacy en veiligheid wordt opgeofferd voor het gebruik ervan? Ga er vanuit dat alles wat u invoert of produceert met een AI-tool, ook wordt gebruikt om de AI verder te verfijnen en vervolgens worden gebruikt zoals de ontwikkelaar dat voor ogen heeft. Is dat in overeenstemming met wat u denkt over het gebruik van AI data? Dat zullen we nooit weten…

Controleer altijd het Privacybeleid voor gebruik

Als AI wordt gebruikt om een verbeterde versie van uw gezicht te produceren (in aantal blijken die toe te nemen) is het zeer aannemelijk dat delen van deze creaties ook te zien zijn in het gezicht van andere mensen.

Wat tekst betreft: vermijd zoveel mogelijk persoonlijke, privé- of gevoelige informatie: het is bekend dat delen van chatgeschiedenissen zijn uitgelekt vanwege een bug. Er zijn ook gevallen bekend waarbij ChatGPT de financiële kwartaalresultaten van een bedrijf heeft samengevat of een brief heeft gegeneerd met daarin persoonlijke adressen en bankgegevens. Deze informatie wordt opgeslagen, gebruikt om het model te trainen en dus ook teksten te produceren!

Google waarschuwt haar gebruikers niet voor niets: ‘Neem geen vertrouwelijke of gevoelige informatie op in uw Bard-gesprekken’. OpenAI waarschuwt haar gebruikers om ‘geen gevoelige inhoud te delen’

Wijzig de instellingen van de AI tool na accoord privacybeleid

Google Bard volgt het voorbeeld van andere Google-producten, zoals Gmail of Google Maps: u kunt ervoor kiezen om de gegevens die u heeft ingevoerd, na een bepaalde periode automatisch te laten wissen of de gegevens zelf handmatig te verwijderen of deze door Google voor onbepaalde tijd te laten bewaren. Raadpleeg hiervoor de instellingen van het AI programma.

Microsoft synchroniseert zijn AI-opties voor gegevensbeheer met de beveiligings- en privacy-instellingen voor de rest van zijn producten. Check daarvoor de privacyopties in de programma’s die u gebruikt en klik op ‘Zoekgeschiedenis’, om alles waarover u met Bing AI hebt gechat, te bekijken (en indien nodig te verwijderen).

ChatGPT – klik op uw e-mailadres (linksonder) en kies vervolgens ‘Instellingen’ /  ‘Gegevensinstellingen’. U kunt hier kiezen dat ChatGPT uw gesprekken niet gebruikt om haar AI-modellen te trainen. Pas op: bij die wijziging verliest u tegelijkertijd de toegang tot de chatgeschiedenisfunctie! Gesprekken kunnen ook worden gewist door op het hoofdscherm, bij elke gesprek afzonderlijk, op het prullenbakpictogram ernaast te klikken.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...