Het 8 Gbps glasvezelabonnement
H

Diverse marketingcampagnes hebben het steeds over de 8Gbps snelle glasvezelverbinding. Maar wat kun je er op dit moment mee?

Niets meer dan met het huidige 1Gbps abonnement.

Het merendeel van de huidige abonnees ‘zitten vast’ op 1 Gbps en eigenlijk is dat voor de gemiddelde abonnee/ gamer ook een prima oplossing.

De 8 Gbps glasvezelverbinding is op dit moment alleen beschikbaar in gebieden waar Delta Fiber’s XGS-PON netwerk ligt. Als je een abonnement met een Nokia XS-2426G-B modem afneemt, kan Delta (Fiber) deze snelheid voor je activeren.

Wij als redactie vragen ons echter af wat daar het nut van zou zijn, omdat dat modem géén 10 Gbps poorten heeft (8 Gbps poorten bestaan niet). Het heeft één 2,5Gbps poort en drie 1-Gbps poorten. De 8 Gbps kan dus niet aan een enkel apparaat worden doorgegeven terwijl je wel voor die 8 Gbps bandbreedte betaalt.

Navraag bij de zakelijke helpdesk van Delta leert ons dat het bedrijf in het voorjaar van 2024 met een nieuwe modem komt die wél een 10 Gbps poort heeft (mogelijk in het begin alleen voor zakelijke abonnementen). Dan nog is gebruik van de volledige bandbreedte niet mogelijk, tenzij je complete netwerk (inclusief routers en computers) geschikt is voor 10 Gbps. Uit ervaring weten wij dat het geschikt maken voor 2,5Gbps al een redelijke investering in hardware is, laat staan de prijs die je betaalt voor 10Gbps netwerkcomponenten.

Wij kunnen niet anders dan concluderen dat 8 Gbps vooralsnog een marketingverhaal is, dat eigenlijk helemaal niet te vermarkten is (had net zo goed over 10, 20 of 50 Gbps kunnen gaan).

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...