Wat is typosquatting?
W

De techniek bestaat al jaren, maar in de afgelopen tijd is er sprake van een opleving. Wat is dit fenomeen en waarom moet je er voor oppassen?

We weten inmiddels dat een ’typo’ een verschrijving is. Je schrijft ‘googel.com’ en je bedoelde eigenlijk ‘google.com’. Typosquatting is het registreren van dit soort webadressen. Ze lijken op de URL van de doelsite, met de bedoeling gebruikers ertoe te verleiden het oorspronkelijke URL verkeerd in te typen en op een phishingpagina terecht te komen.

In de meeste gevallen registreert de ’typosquatter een domeinnaam die lijkt op een bekende zin uit een handelsmerk of auteursrechtelijk beschermde zin. Zo zou hij bijvoorbeeld ‘googel.com’ kunnen registreren om als alternatief te dienen voor het echte en als handelsmerk beschermde ‘google.com’.

De aanvallers gebruiken de website om malware naar slachtoffers te pushen en gevoelige gegevens als cryptocurrency recovery keys te achterhalen. Zoals we inmiddels weten is malware gevaarlijk en kan complete systemen onbruikbaar maken.

PowerDMarc | Cyble  

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...