Wat is bloatware?
W

Bloatware is een term voor toepassingen die je niet nodig hebt en die je systeem belasten en vertragen.

Deze toepassingen worden vaak voor aankoop op nieuwe apparaten geïnstalleerd of met andere downloads op het internet gebundeld. Dit geldt voor eigenlijk alle systemen: Windows, Android en iOS/OSx.

Kenmerkend van bloatware is dat de software vaak is- of wordt geïnstalleerd zonder dat de gebruiker zich hier bewust van is. Bij een programma dat je echt nodig hebt wordt dan bloatware toegevoegd – zowel bij installatie van een losse app of door de fabrikant van de laptop of PC zelf.

Niet alle bloatware is slecht. Sommige software kan nuttig zijn – dit hangt af van de voorkeuren van de gebruiker. Pas echter op voor bloatware van niet-officiële websites (…) of programma’s die zich in softwarebundels verbergen en bevat vaak malware in de vorm van adware of spyware.

Gevaarlijk of overbodig?

Bloatware zal je systeem vertragen. Hoe meer apps er tijdens het opstarten van je apparaat worden geladen, hoe meer intern geheugen gebruikt wordt. Malware (dus niet alleen in e-mail) zorgt voor ernstiger problemen; het kan je surfervaring beïnvloeden door pop-ups te tonen, maar kan het je ook bespioneren. Andere toepassingen kunnen je kwetsbaar maken voor hackers.

Privacy

Sommige bloatware brengt je privacy in het geding (red: ga er maar van uit dat alle apps de privacy schenden), bijvoorbeeld door je activiteiten te monitoren en gegevens van je te verzamelen. Bij software die registreert wat je typt, spreken we van een keylogger.

Apple | Microsoft | Androïd

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...