Hoe onderhoud ik mijn online data?
H

Zodra we iets op internet plaatsten is het er voor altijd, tenzij we stappen ondernemen om het te verwijderen. En zelfs dan ben moet je jezelf afvragen of het echt verwijderd is.

Op internet kan iets uit het niets terugkomen. Hoe korter het daar is opgeslagen (op website, cloud, mailserver of online archief), des te moeilijker het is voor techreuzen om bij te houden wat we online aan het doen zijn. Zoekmechanismes op het web zijn heel handig in het vinden van data, ook al zou dat beschermd zijn tegen indringers. Het lekken van (gebruikers)informatie helpt daar ook een handje bij.

E-mail
Met e-mailservices die tegenwoordig veel opslagruimte in de cloud bieden, denk je er pas aan om mail te verwijderen op het moment dat je opslag moet bijkopen. Regelmatig opruimen van je e-mail en het apart bewaren van bijgevoegde bestanden brengt maakt opslagruimte vrij en toekomstige zoekopdrachten ook sneller.
Dit geldt met name voor IMAP accounts, waarbij alle e-mails op een mailserver staan en in tegenstelling tot POP3 accounts waarbij e-mail op je eigen computer wordt gedownloaded en van de online mailserver wordt verwijderd.

Social Media
X is één van de sociale netwerken die vol staan met oude bericht die niet meer actueel zijn of gewoon verwijderd kunnen worden. Twee van de beste tools voor automatisch verwijderen zijn TweetDelete  en Tweet Deleter. Beide kunnen automatisch tweets wissen zodra ze een bepaalde leeftijd hebben. Een dergelijke functie heeft ook Jumbo voor Android en iOS noemen, die oude berichten op zowel Twitter als Facebook kunnen verwijderen zodra ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt.

Tot slot nog een paar tips voordat je besluit gegevens te delen via het wereldwijde web:
  • Wis cookies en browsegeschiedenis regelmatig om online sporen te minimaliseren.
  • Gebruik versleuteling voor gevoelige bestanden en communicatie.
  • Verwijder accounts op websites en diensten die je niet langer gebruikt.
  • Stel een digitale testament op om je online activa te beheren na je overlijden
  • Wees voorzichtig met wat je online deelt en deel geen overbodige persoonlijke informatie.
  • Controleer de privacy-instellingen op sociale media en online platforms om te beperken wie toegang heeft tot je informatie.
  • Leer over de privacywetten en -regels in je regio en eis naleving door bedrijven en instanties waarmee je gegevens deelt.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...