Wet Digitale Identificatie stap dichterbij
W

Meer controle over gebruik eigen gegevens

De recent aangenomen verordening van de EU introduceert een nieuwe Digital Identity Wallet, waarmee burgers zich online kunnen identificeren en authenticeren zonder daarbij commerciële diensten te hoeven gebruiken. Tevens heeft de wetgeving tot doel burgers meer controle te geven over hun eigen gegevensgebruik.

Velen van ons zijn al bekend met het gebruik van onze mobiele telefoons als een handig middel voor digitale identificatie. Bovendien is de smartphone een steeds populairder hulpmiddel om te bewijzen dat we zijn wie we beweren te zijn (het proces dat bekend staat als authenticatie) bij alledaagse taken zoals digitaal bankieren. Bovendien zien we ook meer rechten migreren naar onze handsets. Dit kan van alles zijn, van een vliegticket tot een bewijs van onze Covid-vaccinatiestatus.

Het gebruik van deze ‘EU-portemonnee’ is geheel vrijwillig. De wet biedt hierbij een gratis ‘gekwalificeerde elektronische handtekeningen’ aan, die dezelfde waarde heeft als een handgeschreven handtekening. Gebruikers hebben volledige controle over hun gegevens via een privacydashboard, inclusief het recht om gegevens te verwijderen (AVG).

De wet is het gevolg van de groeiende digitalisering van zowel publieke als private diensten. De huidige digitale oplossingen leiden tot verlies van controle over persoonsgegevens en zijn vaak niet gekoppeld aan een geverifieerde fysieke identiteit (paspoort), wat het risico op fraude en cyberbeveiliging aanzienlijk vergroot.

Het Parlement gaf definitief groen licht voor de verordening met 335 stemmen voor, 190 tegen en 31 onthoudingen. Het moet nu formeel worden goedgekeurd door de Europese Raad van Ministers om officiële Europese wet te worden.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...