Akkoord Tijdelijke Wet Cyberoperaties
A

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet cyberoperaties. Daarmee mogen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD hun bevoegdheden sneller inzetten tegen dreigingen van landen die cyberaanvallen plegen tegen Nederland.

De diensten kunnen nu meteen een onderzoek instellen. Tot nu toe moest hier van tevoren toestemming voor worden gevraagd aan de toezichthouder. Dat is nodig wegens ‘cyberdreiging vanuit landen als Rusland, China, Iran en Noord-Korea’, claimt de Rijksoverheid.

Het wetsvoorstel werd in december 2022 ingediend bij de Tweede Kamer en werd daar eind oktober 2023 aangenomen. Nu ook de Eerste Kamer akkoord is, is het voorstel definitief aangenomen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...