Inzagerecht voor elke Europese burger
I

Europese burgers hebben het recht om te weten aan welke bedrijven hun gegevens zijn verkocht.

Het Europees Hof van Justitie zegt in haar uitspraak dat ieder EU-lid daar onder de AVG naar mag vragen en dat bedrijven specifieke bedrijven moeten noemen.

Aanleiding van deze beslissing was een zaak die een Oostenrijker had aangespannen tegen de Österreichische Post, het nationale postbedrijf dat onder andere de telefoongids in het land maakt. Hij beroept zich op artikel 15 van de AVG, ook wel het inzagerecht genoemd. Daarin staat dat een persoon recht heeft te weten waar zijn gegevens voor zijn verkocht, maar zoals veel artikelen van de AVG is de precieze invulling daarvan onduidelijk en moet dat door praktijkzaken worden gedefinieerd. Het Europees Hof heeft nu besloten dat een verwerkingsverantwoordelijke moet specificeren om welke bedrijven het gaat.

Lees verder > | Artikel 15

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...