Wat is de maximale temperatuur die een mens aankan?
W

Zomers worden steeds warmer. Hoe warm kan het eigenlijk worden voordat de mens ook bezwijkt?

Hoe goed een mens tegen de hitte kan, hangt af van hoe goed het lichaam zichzelf kan koelen. Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen 36,5 en 37,5 graden. Het is belangrijk dat die niet te veel stijgt. Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand. 

Bij een te hoge lichaamstemperatuur verwijden de bloedvaten. Zo kunnen ze meer warmte afgeven. Maar hierdoor daalt ook de bloeddruk en moet het hart veel harder werken. Als dit te lang duurt, stopt je hart of val je flauw omdat je hersenen niet genoeg bloed krijgen. Ook de eiwitten in je lichaam kunnen niet goed tegen hitte. Eiwitten zijn stoffen die belangrijk zijn voor zo’n beetje alle processen in je lichaam. Bij te hoge temperaturen veranderen ze van vorm en werken ze niet meer goed.

Quest

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...