Netvliescamera voor vroege opsporing oogziektes
N

TNO heeft een geavanceerde netvliescamera ontwikkeld, die met behulp van licht de zuurstofsaturatie in de bloedvaten van het netvlies meet. Om netvliescamera’s met zo’n zuurstofmeetfunctie te testen, ontwikkelde TNO ook een uniek high-tech modeloog.

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen elke maand 1000 diagnoses bij. Rond de 30% van hen krijgt hierdoor last van netvliesdegradatie (diabetische retinopathie). Dit tast de bloedvaten in het oog aan, waardoor er zuurstoftekort kan ontstaan in het netvlies met als gevolg vaak zichtverlies.

Eerdere detectie van deze aandoening betekent snellere behandeling waardoor slechtziendheid of blindheid geen automatisch gevolg hoeft te zijn. Op de lange termijn gaat TNO onderzoeken of bepaalde hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen ook in het oog te detecteren zijn.

BRONTNO

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...