Implantaat dat zuurstof en insuline kan produceren
I

Mensen met Type-1 diabetes moeten vaak injecties met insuline toedienen. Zelfs met het dagelijks inspuiten van insuline is de bloedsuikerspiegel niet altijd optimaal in deze groep.

Een team van onderzoekers van MIT hebben een implantaat ontwikkeld dat zowel deze cellen in zich draagt, als dat het een eigen zuurstofproducerende systeem heeft: het apparaat bevat ingekapselde cellen die insuline produceren, plus een kleine zuurstofproducerende fabriek die de cellen gezond houdt.

De benodigde energie voor dit implantaat is laag, ongeveer 2V. De benodigde stroom voor het apparaat wordt gegenereerd met behulp van een zogenaamde resonante inductieve koppeling: een afgestemde magnetische spoel buiten het lichaam (bijvoorbeeld in een pleister) stuurt stroom naar een kleine, flexibele antenne in het apparaat, waardoor draadloze stroomoverdracht mogelijk is.

Men hoopt dat het binnen afzienbare tijd mogelijk is om de levensduur van het implantaat zo uit te breiden dat deze voor een langere termijn in het lichaam werkzaam kan blijven.

Lees ook
Een nieuw medisch implantaat voor de behandeling van type I diabetes (UM NL)

 

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Quishing – het nieuwe phishing

Voor elke vorm van communicatie of berichten die er zijn, kunt je er zeker van zijn dat oplichters en hackers een manier proberen te...

Bingewatchers