Hypnose voor operaties vermindert pijn en angst
H

Mensen tijdens een operatie onder hypnose brengen klinkt als een soort medische stunt, maar het gebeurt nu al standaard in ziekenhuizen in verschillende landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Australië en Canada.

Het gebruik van hypnose naast een verdoving is breder toepasbaar. Hiermee kunnen artsen mensen helpen zich minder angstig te voelen bij procedures waarbij zij wakker blijven, zoals bij een biopsie, waarbij een stukje weefsel wordt weggenomen, of coloscopie, waarbij artsen in de darmen kijken. Dit kan de hoeveelheid benodigde kalmeringsmiddelen of pijnstillers verminderen.

‘Het is geen alternatief voor verdoving, maar het is een aanvulling om de angst voor een operatie te beheersen’, zegt anesthesist Samantha Black, die hielp bij het ontwikkelen van hypnose-opnames voor het Britse Royal College of Anaesthetists (RCoA).

NewScientist | RCoA

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...