Leuk, met de auto op vakantie
L

Autorijden is niet altijd ontspannend – vaak is het handelen onder stress waarbij communiceren niet echt een prioriteit is.

Natuurlijk is de routeplanner een hele uitkomst als het gaat om probleemloos je weg vinden (kaartlezen is toch niet meer wat het geweest is). In de spits, met druk verkeer, of bij een snelle beslissing, moet je echter wel de mogelijkheid hebben om die zonder problemen op te volgen. Mensen schieten dan vaak in de vecht- of vluchtmodus; de hartslag gaat omhoog, we maken adrenaline aan en spieren spannen zich.

Esther Kluwer, hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radbout Universiteit legt uit: “Die reactie is goed om ons op onze taak te richten, een beslissing te nemen, maar perifere zaken verdwijnen daardoor naar de achtergrond. Jezelf uiten op een constructieve manier is hoort daar niet bij. Het wordt al gauw een snauw. En dan komt er een snauw terug en zo beland je in een ruzie. In relaties zijn mensen geneigd elkaars gevoelens over te nemen. Als dan één van de partners in de stress raakt, dan zet men daarbij een destructieve wisselwerking in gang.”

Quest

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Britse veiligheidswet voor slimme apparaten

Vanaf 29 april 2024 moeten fabrikanten van 'slimme' consumentenapparaten voldoen aan een nieuwe Britse wetgeving, die Britse consumenten moet helpen om slimme apparaten te...