Medische data en commercie
M

Organisaties en vakbonden binnen de medische sector maken zich zorgen over de European Health Data Space (EHDS), een voorstel van de Europese Commissie om gezondheidsgegevens te delen.

Terwijl EHDS bedoeld is om de uitwisseling van medische informatie te vergemakkelijken voor zorgverlening en onderzoek, ontbreekt volgens critici een cruciaal element: een opt-out voor burgers. Dit houdt in dat wij als persoon niet kunnen aangeven dat wij onze gegevens niet voor dit doel willen delen. Daardoor hebben burgers geen controle over hun medische gegevens, wat in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze regelgeving vereist namelijk dat burgers altijd éérst toestemming moeten kunnen geven voor de verwerking van hun (medische) informatie, vooral voor commercieel gebruik.

Het ontbreken van een opt-out-mogelijkheid zou dus de controle van personen over hun gegevens ondermijnen, wat de oorspronkelijke intentie van EHDS tegenspreekt.
Wat is opt-out

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...