Bij griepvaccin wellicht minder kans op Alzheimer
B

Wetenschappers tastten nog in het duister over mogelijke oorzaken van Alzheimer. Nieuw onderzoek wijst op een gunstig effect van het griepvaccin.

Onderzoekers van UTHealth Houston vergeleken meer dan 900.000 Amerikaanse 65-plussers die een griepprik kregen met een ongeveer even grote en even oude groep die de prik niet kreeg. “We ontdekten dat een griepvaccinatie bij oudere volwassenen het risico op de ziekte van Alzheimer gedurende meerdere jaren vermindert. Dit effect werd sterker naar mate mensen langer ieder jaar een griepprik hadden gekregen. Met andere woorden: de ziekte van Alzheimer kwam het minst voor bij degenen die elk jaar consequent het griepvaccin ontvingen”, zegt onderzoeksleider Avram S. Bukhbinder. “Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de griepprik ook invloed heeft op de progressiviteit van de ziekte bij patiënten die al Alzheimer hebben.”

Eerdere onderzoeken vonden ook al een verkleinde kans op dementie na vaccinaties tegen bijvoorbeeld tetanus, polio en herpes. Bukhbinder denkt dat het de moeite waard is om ook te onderzoeken of er een dergelijk verband bestaat tussen een coronaprik en een kleinere kans op alzheimer.

Scientas | Alzheimer Nederland

Lees ook
  Mijlpaal voor Alzheimermedicijnen – nieuw medicijn lijkt ziekte te vertragen

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...