Suikers omzetten in vezels
S

We weten allemaal dat te veel suiker slecht voor ons is. En het het is ook nog eens moeilijker te vermijden dan we denken. Deels omdat we hiermee vanaf onze geboorte te maken krijgen (moedermelk, babyvoeding, fruithapjes) en omdat in het merendeel van het verpakte voedsel dat in supermarkten wordt verkocht, bewust suiker wordt toegevoegd bij de verwerking of bereiding daarvan. Zelfs voedingsmiddelen waarvan wij aannemen dat ze gezond zijn, zitten vaak boordevol suiker.

De Britse foodtech-startup Zya erkent denkt dat het een oplossing heeft om suikerhoudend voedsel gezonder te maken zonder concessies te doen aan de smaak. Het zegt dat het een enzym heeft ontwikkeld dat suiker kan omzetten in vezels in het spijsverteringsstelsel. Door slechts een kleine hoeveelheid van dat Convero-enzym aan voeding toe te voegen, wordt tot 30% van de aanwezige suikers in de darmen omgezet in voedingsvezels.

Enzymen zijn biologische katalysatoren die chemische reacties versnellen. Het lichaam maakt bepaalde enzymen aan die ons voedsel verteren, maar sommige mensen hebben niet genoeg van deze enzymen, dus kunnen supplementen daarbij kan helpen. Lactaid-pillen bevatten bijvoorbeeld het enzym lactase, dat helpt bij het afbreken van melksuiker bij mensen die lactose-intolerant zijn. En Beano bevat een natuurlijk voorkomend enzym dat wordt gebruikt om gasvorming (winderigheid) in het spijsverteringskanaal te verminderen.

Zya is echter niet van plan om het enzym als supplement te verkopen (symptoombestrijding). In plaats daarvan hoopt het dat voedselfabrikanten geïnteresseerd zullen zijn in het rechtstreeks toevoegen van het enzym aan voedingsproducten, zoals ontbijtgranen en suikerhoudende snacks.

Zya is niet de enige die dit soort technologie nastreeft. Het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz, bekend om zijn ketchup en een scala aan specerijen – werkt samen met het Wyss Institute van de Harvard University om vergelijkbare enzymen te ontwikkelen.

Lees ook
Waarom worden suikers toegevoegd aan onze voeding?

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...