Onderzoekers hebben een manier gevonden om traditionele printplaten (PCB’s) in elektronica te vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief, gemaakt van boombladeren, genaamd ‘leaftronics‘. Dit kan helpen de groeiende hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) te verminderen.
PCB’s, die tot 60% van e-waste uitmaken, zijn gemaakt van niet-recyclebare materialen. Het team, onder leiding van Rakesh Nair van de TU Dresden, gebruikte magnoliabladeren vanwege hun sterke, vertakte structuur (lignocellulose). Ze verwijderden de cellen van het blad en vulden de structuur op met een biologisch afbreekbaar polymeer.
Deze leaftronics bleken geschikt voor standaard elektronicaproductieprocessen zoals lasersnijden, printen en solderen. Ze konden zelfs worden gebruikt om organische lichtgevende diodes te maken. Na gebruik kunnen de dure metalen en componenten worden verwijderd met een zuurbad, waarna de bladeren binnen een maand in een composthoop afbreken.
Leaftronics zijn niet alleen milieuvriendelijker in afvalverwerking, maar genereren ook minder emissies tijdens de productie. De onderzoekers zien een toekomst voor zich waarin elektronicafabrieken naast boomkwekerijen staan voor een duurzame cyclus van productie en afbraak.
Hoewel veelbelovend, zijn er uitdagingen – fabrikanten moeten overtuigd worden om over te stappen op deze nieuw productietechniek, die wellicht niet zo robuust is als traditionele PCB’s. Ook moeten industrienormen mogelijk worden aangepast om biologisch afbreekbare alternatieven toe te staan.