SpaceX veilig aangemeerd bij ISS
S

Een SpaceX Dragon-capsule, die is gestuurd om twee astronauten terug te brengen die op het International Space Station (ISS) zijn gestrand, is op zondag 29 september 2024 aangemeerd bij het ruimtestation.

De Dragon-capsule steeg zaterdag op vanaf Cape Canaveral (Florida) met NASA-astronaut Nick Hague en kosmonaut Aleksandr Gorboenov aan boord. Hague, die eerder in het ISS heeft doorgebracht, en Gorbunov zullen zich bij de bemanning van het ruimtestation voegen voordat ze Wilmore en Williams terug naar de aarde brengen.

Het paar arriveerde op het station met de nieuwe Starliner-capsule van Boeing voor een achtdaagse missie in juni, maar werd gedwongen daar te blijven vanwege een fout die tijdens de vlucht werd ontdekt. Ze zullen nu naar verwachting in februari terugkeren naar de aarde.

De koppeling vond plaats toen het ruimtestation 265 mijl (426 km) boven Botswana in zuidelijk Afrika vloog. Op beelden vanuit het ISS was te zien hoe voormalig testpiloten Hague en Gorbunov na hun aankomst glimlachten en poseerden voor foto’s met de rest van de bemanning.

De oorspronkelijke Starliner-vlucht, die op 5 juni werd gelanceerd, was de eerste testvlucht van die capsule met astronauten aan boord en de eerste poging van Boeing om astronauten naar het ISS te brengen. Tijdens de vlucht ondervond het een aantal problemen, waaronder lekken van helium (dat wordt gebruikt in het voortstuwingssysteem) en problemen met enkele stuwraketten.

Lees ook
Aanpassing Boeing’s Starliner-missie

Repair Café Koudekerke - Reparaties met een Verhaal

LAATSTE NIEUWS

Technologietrends voor 2025

Om organisaties te helpen bij het navigeren door de snel veranderende technologische wereld, heeft Gartner de belangrijkste strategische technologietrends voor 2025 gepresenteerd. Hieronder vind...