Blokkade bankrekeningen X en Starlink opgeheven
B

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft besloten de blokkade op de bankrekeningen van X (voorheen Twitter) en Starlink op te heffen. Deze maatregel was eind augustus ingesteld nadat X had nagelaten boetes te betalen voor het niet blokkeren van bepaalde accounts. Inmiddels zijn de verschuldigde boetes voldaan.

Volgens Reuters bedroeg de totale boete ongeveer 3 miljoen euro. Hoewel de bedrijven van Elon Musk nu weer toegang hebben tot hun Braziliaanse bankrekeningen, blijft de blokkade op X zelf vooralsnog van kracht. Deze beslissing ligt in handen van rechter Alexandre de Moraes, een centrale figuur in het conflict.

De aanleiding

Sinds 30 augustus 2024 is het socialemediaplatform X geblokkeerd in Brazilië, één van de grootste markten voor het platform met ongeveer 40 miljoen gebruikers. Deze drastische maatregel is het resultaat van een escalerend conflict tussen X-eigenaar Elon Musk en de hoogste rechter van Brazilië, Alexandre de Moraes.

De blokkade werd ingesteld nadat X een deadline miste om aan de Braziliaanse wet te voldoen. Het platform moest een nieuwe wettelijke vertegenwoordiger in het land aanstellen en meer dan 3 miljoen dollar aan boetes betalen. Als reactie gaf het hooggerechtshof de Braziliaanse telecombedrijven opdracht de toegang tot X af te sluiten.

Reacties en standpunten

Musk uitte felle kritiek op rechter De Moraes, waarbij hij hem onder meer een ‘dictator’ noemde. De Braziliaanse autoriteiten blijven echter standvastig. De Moraes stelt dat ‘zij die de democratie en mensenrechten schenden ter verantwoording moeten worden geroepen, ongeacht of dit in persoon of via sociale media gebeurt’. President Lula da Silva steunde deze positie en benadrukte dat rijkdom niemand boven de wet plaatst.

Deze situatie illustreert de toenemende spanningen tussen grote technologiebedrijven en nationale overheden wat betreft regulering van online content en naleving van lokale wetgeving. De uitkomst van dit conflict kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van sociale media en vrijheid van meningsuiting in Brazilië en mogelijk ook daarbuiten.

Lees verder
Starlink blokkeert X alsnog in Brazilië na eis rechtbank

LAATSTE NIEUWS

5G Broadcast door NPO

NPO en Broadcast Partners geven een live 5G Broadcast demonstratie tijdens de International Broadcast Convention (IBC) 2024 in Amsterdam. NPO is de eerste Nederlandse omroep...