Verantwoord smartphonegebruik voor kinderen
V

De digitale wereld stelt ouders en leraren voor nieuwe uitdagingen bij het begeleiden van kinderen. Hoewel volwassenen kinderen helpen met leren door voordoen en uitleggen, werkt deze aanpak niet altijd bij smartphones. Veel volwassenen gebruiken andere apps dan kinderen, waardoor ze niet altijd de juiste begeleiding kunnen bieden. Dit leidt vaak tot conflicten over smartphonegebruik in gezinnen.

Een veelvoorkomende reactie is het verbieden of beperken van smartphonegebruik. Echter, onderzoekers suggereren dat ondersteuning bieden effectiever is dan verbieden. De vraag rijst: wie leert kinderen hoe ze verantwoord met smartphones kunnen omgaan?

ChatLicense biedt een innovatieve oplossing gebaseerd op het Media Empowerment Model van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze methode wordt vergeleken met een ‘Zwemdiploma voor de Smartphone’. Net zoals kinderen niet zomaar in het diepe worden gegooid bij zwemmen, zouden ze ook niet zonder voorbereiding de online wereld in moeten stappen.

De methode biedt begeleiding op de smartphone zelf, waar kinderen leren over onderwerpen als phishing, influencers, online betalen en AI. De content wordt ontwikkeld in samenwerking met experts en onderzoekers van onder andere Helpwanted, Universiteit van Amsterdam en KU Leuven. Kinderen halen eerst een ‘diploma’ voordat ze veilig online gaan.

Ook voor volwassenen biedt ChatLicense ondersteuning via het Parent Platform, met een App Gids en een bibliotheek aan relevante informatie. Dit is cruciaal, aangezien uit onderzoek blijkt dat 89% van de ouders meer informatie wil over de apps die hun kinderen gebruiken. Deze aanpak moedigt ouders aan om betrokken te raken bij de online activiteiten van hun kinderen. Door interesse te tonen in bijvoorbeeld voetbalgames of het gebruik van Snapchat, Tiktok, Youtube of Instagram kunnen ouders beter begrijpen waarom bepaalde apps zo aantrekkelijk zijn voor hun kinderen.

LAATSTE NIEUWS

5G Broadcast door NPO

NPO en Broadcast Partners geven een live 5G Broadcast demonstratie tijdens de International Broadcast Convention (IBC) 2024 in Amsterdam. NPO is de eerste Nederlandse omroep...