Stijging cyberaanvallen Nederland en België
S

Het afgelopen kwartaal is het aantal cyberaanvallen op Belgische en Nederlandse organisaties fors gestegen, met respectievelijk 31% en 33% ten opzichte van een jaar eerder. Wekelijks worden er gemiddeld 1.367 aanvallen op EU-organisaties gemeld.

Volgens Check Point is er wereldwijd een toename van cyberaanvallen, ondanks een daling van 5% aan het begin van 2024. Deze stijging wordt toegeschreven aan de voortdurende digitale transformatie en de toenemende verfijning van cybercriminelen die gebruik maken van geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning.

In Nederland richten hackers zich voornamelijk op het stelen van data, waarbij Information Disclosure (het onbedoeld lekken van gevoelige data van gebruikers) de meest voorkomende kwetsbaarheid is (54%). Bijna de helft van de aanvallen komt vanuit Amerika. In België zijn Remote Code Execution-aanvallen het populairst, met 62% van de aanvallen gericht op het veroorzaken van zware schade.

De zorgsector in België is het grootste doelwit, met gemiddeld 2.783 aanvallen per week. Ook overheidsorganisaties, defensie en de financiële sector worden zwaar getroffen. Wereldwijd zijn onderwijs- en onderzoeksinstellingen het vaakst doelwit van cyberaanvallen, met gemiddeld 3.341 aanvallen per week, vanwege de grote hoeveelheid gevoelige informatie en de vaak ontoereikende cyberbeveiliging. In België behoren deze sectoren echter niet tot de top drie doelwitten.

LAATSTE NIEUWS

5G Broadcast door NPO

NPO en Broadcast Partners geven een live 5G Broadcast demonstratie tijdens de International Broadcast Convention (IBC) 2024 in Amsterdam. NPO is de eerste Nederlandse omroep...