AP onderzoekt acties Belastingdienst
A

Naar aanleiding van het niet-naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zal de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Belastingdienst de aankomende vijf jaar nauwlettend gaan volgen en controleren.

Onderzoek

Onderzoek kan variëren van verkennend onderzoek om de situatie rondom een bepaald thema te inventariseren, tot handhaving als dit noodzakelijk is vanwege de ernst van de problemen. Ook zullen er tussentijdse audits plaatsvinden op nieuwe processen en systemen om te voorkomen dat dezelfde fouten opnieuw worden gemaakt.

De AP zal hierbij verschillende thema’s tegen het licht houden, waaronder het gebruik van risicomodellen, mogelijke onrechtmatige verwerkingen, vastleggen van zoekactiviteit (logging), de staat van de privacyorganisatie, naleving van rechten van betrokkenen, gegevensuitwisseling binnen en buiten de Belastingdienst, en de cultuur rond de bescherming van persoonsgegevens.

Toezicht

Het toezicht zal bestaan uit onderzoek en begeleiding bij het verstrekken van informatie, het geven van presentaties, advies en organiseren van bijeenkomsten over specifieke thema’s. De Belastingdienst kan de AP om advies vragen, maar moet eerst interne kanalen benutten, zoals de interne privacy-organisatie.

Historie

De Belastingdienst is één van de grootste verwerkers van persoonsgegevens in Nederland. Het is daarom belangrijk dat met die gegevens correct wordt omgegaan:

  • In 2023 werd duidelijk dat de Belastingdienst tot 2021 op grote schaal persoonsgegevens van belastingbetalers verzamelde voor het toezicht en de bestrijding van fraude. Naar alle waarschijnlijkheid zonder grondslag, dus mogelijk op onrechtmatige wijze. Die gegevens werden opgeslagen in de omstreden database RAM. Ook daarnaar gaat de AP onderzoek doen.
  • In april 2022 werd een boete opgelegd voor de onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens in de Fraude signalering Voorziening (FSV). De Belastingdienst had geen grondslag voor de verwerking van die lijst.
  • In december 2018 een verwerkingsverbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-nummer. De Belastingdienst is daarna gestopt met deze verwerking.
    In december 2021 legde de AP een boete op voor de onrechtmatige wijze waarmee gegevens zijn verwerkt in het kader van de aanvraag van kinderopvangtoeslag.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...